Ed Wood

Ed Wood (fullständigt namn Edward D. Wood Junior) var regissören som blev utnämnd till Den Sämsta Regissören Genom Tiderna, kanske med rätta – jag vet inte, för jag har aldrig sett hans filmer.

Men han är inte bara känd för sin uselhet, utan även för att han mot Bela Lugosis sista tid på jorden fick med den kände skräckskådespelaren i en hel drös filmer. Bela Lugosi är – som alla skräckfilmsfanatiker känner till, och säkert även många andra – den som gjorde Dracula känd inom filmvärlden. Det var han som gav Dracula rösten och brytningen som vi förknippar med vampyren, det var han som satte standarden. Mot sitt livs slut så träffade han Ed Wood som han alltså skapade ett samarbete med ända till slutet.

Bela Lugosi dog under inspelningen av en av Woods filmer, Plan 9 From Outer Space, som för övrigt har blivit utnämnd till Tidernas Sämsta Film.

Tim Burton har gjort filmen Ed Wood, som handlar om Woods strävan efter att bli en stor regissör. Han märker snart att det inte är så lätt som man skulle vilja, men han ger inte upp. I stressade situationer så tar han på sig kvinnokläder och går ut och fortsätter regissera – detta lugnar honom.

I själva verket så var Ed Wood transvestit, men han visade sig aldrig i kvinnokläder offentligt. Däremot skådespelade han som transvestit i sin egna film, Glen or Glenda: I Changed My Sex, som konkurrerade med Plan 9 From Outer Space om priset för Tidernas Sämsta Film.

Tim Burton har skapat något evigt bra, tycker jag. Även om filmen inte är helt och hållet sanningsenlig hela tiden, så är den genialisk och alldeles alldeles underbar.

Skådespelarprestationer? Skitbra. Alla. Johnny Depp är outstanding i rollen som Ed Wood… som vanligt.

5/5 ninjapoäng.

Japp. Den är svartvit.

Om ninjamalin

Never trust a hippie!
Det här inlägget postades i Åsikter, Film och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *