Pride and Prejudice

Jag tror att jag har skrivit om både boken och BBC-serien Pride and Prejudice innan. Men jag vet att jag aldrig har skrivit om filmen, för jag har alltid vägrat att se den.

För det första så är jag inte ett stort fan av Keira Knightley, som spelar huvudrollen Elisabeth Bennet. För det andra så tycker jag att den såg så fruktansvärt äckligt hollywoodfierad ut så att man kan spy. Och det är så långt ifrån Jane Austens bok som man kan komma.

Efter att ha sett Becoming Jane i förrgår och erkänt att den ändå inte var så hemsk som jag kom ihåg den, så bestämde jag mig ändå för att se filmen Pride and Prejudice igår kväll. Och ja, jag erkänner att jag hade lite fel även här.

Inte för att filmen var mycket bättre än jag trodde, utan för att jag helt enkelt har överdrivit det jag ogillar med den i mitt huvud. Keira Knightley är fortfarande ingen favorit, men hon var inte så hemsk som jag trodde att hon skulle vara. Filmen var definitivt lite för smörig och även om den var ganska trogen till boken så hade den inte rätt anda. Ändå var den inte så Hollywood som jag hade fått aningar om.

Dessutom är det svårt att se den här filmen med något större intresse efter att ha läst boken några gånger, och sett den ca 6 timmar långa BBC-serien alldeles för många gånger. Den serien är nämligen så trogen boken som den bara kan bli. Och det är ju självklart lättare att göra en bättre filmatisering av en bok när man ger sig tid till att ta med alla händelser. Men efter att ha sett den serien så känns filmen… otillräcklig.

Kanske är den bättre om man inte har sett serien eller läst boken, kanske kan man mer uppskatta filmen i sig själv. Jag har dock svårt för det.

Dessutom så är Colin Firth miljoner gånger bättre i rollen som Mr Darcy än Matthew Macfadyen någonsin kan bli. Och stiligare också.

2,5/5 ninjapoäng.

Om ninjamalin

Never trust a hippie!
Det här inlägget postades i Åsikter, Böcker, Film och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pride and Prejudice

  1. Johanna skriver:

    Helloj! Hamnade här helt slumpvis! Men jag har blivit helt förälskad i denna film och har undrat många gånger om den finns i bok, har dock inte orkar bry mig om att leta den :P haha! Men jag tänkte höra efter om serien. Vart finns den att få tag på?!

    Ha det!

  2. ninjamalin skriver:

    Serien kan du köpa på CDON för 99:-, titta här! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *