Sense and Sensibility

När jag ligger hemma och är sjuk och jävlig så resulterar det väldigt ofta i Jane Austen i någon form. Ja, hur menade jag nu? I de allra flesta fall lägger jag mig och tittar på den sex timmar långa Pride and Prejudice-serien som BBC gjorde (och som jag numera har på dvd). Jag har sett den alldeles för många gånger, men jag tröttnar aldrig.

Ibland lägger jag mig helt enkelt och läser någon Jane Austen-bok. Men eftersom sjukdom för mig oftast betyder hemsk huvudvärk, så är detta inte lika vanligt. Jag vet inte varför jag kan se på tv hur mycket som helst utan att huvudvärken blir värre (än den redan är), men så fort jag ska lägga mig och läsa så känns det som att huvudet ska explodera. Det är märkligt.

Idag lade jag mig i alla fall och tittade på filmen Sense and Sensibility, som jag faktiskt aldrig har sett innan. Jag har alldeles nyss läst klart boken för första gången dessutom, så det passade bra att se filmen direkt efter.

Och den var bra. Jag är förvånad över att jag inte har hört mer om den, jag visste knappt att det fanns en film baserad på den boken förrän för bara ett par veckor sedan. Med skådespelare som Hugh Grant, Kate Winslet, Emma Thompson, Alan Rickman etc etc, så är det väldigt konstigt att jag inte har fått nys om den innan.

Nåja. Rollprestationerna var bra, och den var ovanligt trogen till boken, vilket alltid gör mig glad. Det är onödigt att säga att det alltid finns avvikelser, men jag tyckte att de har fått med det väsentliga och de förmedlade helt rätt känsla.

Sedan får den ju stort plus för att Hugh Laurie var med. Synd dock att han hade en relativt liten roll, jag hade velat se mer av honom. Som alltid. Han får alltid plus.

Det är en fin film som jag verkligen kan rekommendera till alla Jane Austen-fans där ute! Mycket bättre än Pride and Prejudice. Alltså filmen, inte serien. Inget slår Pride and Prejudice-serien. Utom boken.

4,5/5 ninjapoäng.

Om ninjamalin

Never trust a hippie!
Det här inlägget postades i Böcker, Film och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sense and Sensibility

  1. Lania skriver:

    Det här är läskigt. Trodde inte det fanns nån mer där ute som kan se Stolthet och fördom utan att tröttna. Typ ever. :D Jag älskar den serien så mycket! Och Förnuft och känsla, otroligt bra film. <3 Däremot har jag lite svårt för Emma, med tanke på Ewan McGregors hemska peruk! O_o

  2. ninjamalin skriver:

    Jodå, jag kan se den huuur många gånger som helst! Emma har jag däremot inte sett, eftersom jag inte har läst boken än. Måste göra det först. Ewan McGregor i hemsk peruk låter ju sådär… ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *