Jane Eyre, inte i 3D

Jag har en hemtenta som ska lämnas in om ett par dagar. Frågorna är skitjobbiga och jag har som vanligt varit dålig på att läsa litteraturen.

Naturligtvis skjuter jag därför upp att börja med tentan förrän i sista sekunden. Jag har inte skrivit ett enda ord än. Dock att jag har läst en hel artikel och bestämt mig för att inte använda något som stod i den. Så helt sysslolös har jag inte suttit.

Jo, det här liknar visst ruta ett.

För att slippa tenta-ångesten som har fyllt mig under dagen (och därmed även slippa att faktiskt börja skriva) så bestämde jag mig för att gå på bio. Det är något jag nästan alltid gör i tentatider, det får mig att slappna av. Jag såg Jane Eyre, som jag har väntat på att få en anledning till att gå och se. Hemtenta verkade vara en lika bra anledning som någon annan.

Jag tyckte att filmen var väldigt bra, och då ska jag även nämna att jag är lite extra petig med just den här historien. Som jag har skrivit innan så älskar jag boken, och har läst den ett antal gånger. Jag kan storyn utan och innan och var därför beredd på att lägga märke till en massa irriterande småfel i filmen.

Jag såg många fel, och jag märkte att de hade tagit bort en hel del, precis som det brukar vara i filmatiseringar av böcker. Dock irriterade det mig inte så mycket. De hade ändå fångat det viktigaste – känslan och stämningen och rollerna. Skådespelarna fångade verkligen karaktärerna på rätt sätt, och det är faktiskt det viktigaste när man gör film av en bok. Mia Wasikowska som spelar huvudrollen gör en utmärkt tolkning av karaktären Jane Eyre, och imponerar med sitt skådespeleri. Efter att ha sett henne i Alice in Wonderland så visste jag att hon inte var dålig på något vis, men jag trodde heller inte att hon var någon som stod ut. I den här filmen gjorde hon dock det.

Den kanske svåraste rollen i filmen gör Michael Fassbender som spelar Mr Rochester. Han är bokens intressantaste karaktär, och jag kan tänka mig att han är väldigt svår att fånga på film. Fassbender gör dock en överraskande bra tolkning som faktiskt imponerade på mig. Dock att han egentligen är lite för snygg för att spela Mr Rochester.

Jag har inte så hemskt mycket att klaga på. Alla småfel som jag lade märke till känns inte nödvändiga att ta upp, eftersom de faktiskt inte spelar så stor roll i det stora hela. En sak bara – och detta är något som jag verkligen inte är van vid att klaga över när en bok har blivit till film – vissa av scenerna i filmen hade kunnat vara lite mer dramatiska. Det brukar ju vara tvärtom i filmer, de ska göra saker och ting alldeles för dramatiska och actionspäckade, men i den här saknade jag nästan storheten ibland. Oftast var det skönt när de höll stämningen låg, men jag tyckte nog att de kunde ha brassat på lite i vissa scener som faktiskt känns mer dramatiska i boken.

Ändå en väldigt bra film som förtjänar all den goda kritik den har fått. Den ska definitivt införskaffas på dvd när den kommer ut.

4/5 ninjapoäng.

Om ninjamalin

Never trust a hippie!
Det här inlägget postades i Allmänt, Åsikter, Film och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jane Eyre, inte i 3D

  1. Nicklas skriver:

    Har inte sett filmen än men ska. Älskar däremot din rubrik. ”Inte i 3D” är ett av de bästa försäljningsargumenten för att se en film numera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *